Articole medicale

14.04.2025

Toaleta nou-născutului

Dr. Elena Matei

Medic primar Neonatologie, Pediatrie

Toaleta nou-născutului
Toaleta nou-născutului

Toaleta nou-născutului este o experiență care vine uneori cu anxietate din partea părinților și adesea cu întrebări despre când și cum să fie făcută bine. Însă, dacă au informații corecte, părinții pot face din ritualul îmbăierii o acțiune plăcută și relaxantă pentru copil.
Bebelușii au nevoie de o igienă riguroasă deoarece sistemul lor imunitar nu este înca pregătit să facă față „agresiunilor” microbilor din mediul înconjurător. Pielea este „poarta de intrare” pentru un număr mare de microbi, așadar putem preveni infecțiile menținând pielea curată și fără iritații sau alte eroziuni.

Când este recomandat să facem prima baie a nou-născutului în maternitate?

Momentul efectuării primei băi a nou-născutului s-a schimbat în ultimii ani. În trecut se obișnuia ca nou-născuților să li se facă baie la o oră sau două de la naștere. În prezent, Organizația Mondială a Sănătății (OMS) recomandă amânarea primei băi a nou-născutului cu până la 24 ore după naștere sau temporizarea cu cel puțin 6 ore întrucât:

  • temperatura corpului și glicemia pot suferi modificări în sensul că nou-născuții pot dezvolta hipotermie sau stresul unei băi efectuate devreme poate duce la scăderea glicemiei (hipoglicemie);
  • baia poate influența negativ alăptarea, o baie prea devreme putând întrerupe îngrijirea piele-la-piele, legătura mamă-copil și succesul alăptării timpurii;
  • baia contribuie la uscarea pielii; pielea nou-născuților, în special a celor prematuri, este acoperită la naștere de vernix caseosa, o substanță grăsoasă albă care are rol de hidratare și protecție antibacteriană. Academia Americană de Pediatrie (AAP) recomandă întârzierea îndepărtării vernixului pentru a preveni uscarea pielii delicate. Acest lucru este deosebit de important în special la bebelușii născuți prematur (vârsta gestațională sub 37 de săptămâni) deoarece pielea lor este predispusă la răni.

La nou-născuții din mamă cu HIV sau hepatita C se recomandă efectuarea toaletei precoce pentru a reduce riscul infecțios postnatal.


Când este recomandat să facem prima baie a nou-născutului acasă?

Prima baie a nou-născutului, după ce a ajuns acasă din maternitate, trebuie făcută chiar în ziua externării, chiar dacă încă nu s-a detașat bontul ombilical. Până când acesta se detașează, este de preferat să nu țineți copilul în apă mai mult de câteva minute.
Se recomandă ca înainte de începerea băiței să vă pregătiți lucrurile din timp (prosop din bumbac, scutec curat, haine, comprese sterile, ser fiziologic etc.), iar bebelușul să fie liniștit. Baia se recomandă să fie făcută între mese (ideal ar fi să evitați să-l spălați pe cel mic când îi este foame sau imediat după ce a fost hrănit).

Cât de des este nevoie să i se facă baie bebelușului?

Baia poate fi făcută în fiecare seară, cu apă caldă, întrucât are și rol de relaxare a bebelușului.
La copiii care au pielea uscată cu tendință atopică, baia se poate face la 2 zile, utilizându-se dermatocosmetice speciale (gel de duș și cremă de corp).
În ceea ce privește toaletele parțiale, ori de câte ori este nevoie se va schimba scutecul și se va spăla nou-născutul local cu gel de duș special pentru bebeluși, se va face toaleta ombilicală periodic până la detașare și cicatrizare locală, toaleta feței (curățarea ochilor, nasului, urechilor).

Igiena nou-născutului

Până la detașarea cordonului ombilical se va face baie cu o cantitate mai mică de apă (5-10 cm de la baza cădiței), iar după finalizarea băiței, bontul ombilical se curăță cu o compresă sterilă uscată, fără să existe motive de îngrijorare.
Pentru băiță va trebui să folosiți săpunuri sau șampoane speciale pentru nou-născuți (cu pH neutru, delicate, fără parabeni). Temperatura în camera de baie trebuie să fie de aproximativ 27-28°C, adică cu 2-3°C mai crescută față de cea obișnuită din cameră, iar temperatura apei de baie 37-38°C (se verifică cu cotul sau cu termometru special).
Toaleta oculară se face doar dacă este nevoie, cu comprese sterile și ser fiziologic (sau șervețele speciale). Fiecare ochi va fi șters cu altă compresă. Dacă observați o secreție conjunctivală persistentă, de culoare galbenă sau galben-verzuie, consultați medicul neonatolog sau pediatru.
Toaleta nazală se face cu ser fiziologic. Acesta se picură în fiecare nară și apoi se curăță secrețiile cu un bețisor cu opritor, care se introduce delicat doar la nivelul nărilor și se răsucește pentru a agăța secrețiile. Se aspiră secrețiile cu pompița de cauciuc (sub formă de pară) numai dacă acestea sunt în cantitate mare, iar nou-născutul are dificultăți de a se alimenta sau respiră pe gură. Bebelușul poate strănuta sau tuși ca să curețe nasul, nu neapărat ca semn de răceală.

În ceea ce privește toaleta auriculară, urechile se curăță singure. Ceara se va elimina treptat la exterior. Prin urmare, se șterge doar partea externă cu o bucată de pânză moale sau cu colțul prosopului. Nu se introduce nimic în canalul auricular. Nu se recomandă folosirea bețișoarelor de urechi.
Toaleta gurii se face zilnic cu glicerină (simplă, nu boraxată) pusă pe o compresă sterilă, cu care se șterg gingiile, limba și partea internă a obrajilor.
Toaleta bontului ombilical se face cu comprese sterile și alcool de 70° (alcool sanitar, nu iod), care are rolul de a dezinfecta și deshidrata acel țesut în curs de mumificare. Infecțiile bontului ombilical apar doar dacă nu se face o toaletă riguroasă a acestuia. Trebuie să știți că va trebui să continuați să curățați zona ombilicală încă 3-4 zile după căderea bontului ombilical, până când zona rămâne curată și cicatrizată. În medie, bontul ombilical se usucă și cade în 7-10 zile, dar pot exista variații în plus sau minus. În cazul în care, după detașarea bontului ombilical, cicatrizarea întârzie să apară, se va consulta medicul specialist neonatolog sau pediatru.
Unghiile nou-născutului sunt moi, dar îi pot zgâria pielea sensibilă. Pentru tăierea lor se folosește un foarfece cu vârf rotunjit, iar cel mai bine pot fi tăiate în somn când degetele sunt relaxate.
Organele genitale se curăță la baie și ori de câte ori este nevoie. La fetițe se șterge regiunea vulvară întotdeauna din față în spate, cu comprese sterile, pentru a evita transferul bacteriilor din anus în vagin/orificiul urinar. Se va folosi apă călduță și gel de duș pentru bebeluși. Se va evita folosirea de rutină a șervețelelor umede.
Schimbarea scutecului se face dacă este plin cu urină sau dacă are materii fecale. Înainte de fiecare masă trebuie să verificați dacă scutecul copilului este curat și să îl schimbați dacă este necesar. Dacă pielea bebelușului pare iritată în zona scutecului, folosiți o cremă care conține panthenol sau oxid de zinc (dacă iritația e accentuată), specială pentru nou-născut, pentru a o proteja de materiile fecale și urină.
Nu se utilizează pentru îngrijirea nou-născutului pudră de talc.
Hainele bebelușului trebuie să fie întotdeauna curate, confecționate din materiale naturale (bumbac, lână, in), adecvate pentru temperatura ambientală (în cameră nu prea gros îmbrăcat, cu căciuliță pe cap doar după baie); de preferat costumașe, nu scutece legate strâns. Nu se recomandă înfășarea nou-născutului.
Îmbrăcămintea nou-născutului se spală separat în mașina de spălat, cu detergent special pentru copii și se limpezește o dată în plus față de programul obișnuit de spălare. Dacă folosiți balsam, alegeți unul cu miros slab (nu prea parfumat).

În Maternitatea Arcadia, mămicile primesc recomandări, sunt ajutate și atent supravegheate în timpul spitalizării în ceea ce privește alăptarea, îngrijirea nou-născuților și efectuarea băiței. Înainte de externare, primesc o listă cu cele necesare pentru îngrijirea bebelușului acasă.