Articole medicale

ORL
30.07.2021

Toaleta urechii la copil

Dr. Madalina Bobeica

Medic primar ORL

Curățarea urechii la copil este uneori o provocare pentru părinți. Motivul este lipsa de informare asupra modului în care trebuie asigurată igiena corectă a urechilor.

Ceara nu reprezintă mizerie propriu-zisă, ci este un mod al urechii de a se apăra împotriva microbilor, factorilor externi și de a elimina celulele descuamate de la nivelul conductului auricular extern. Ea este secretată încontinuu în urechea umană. Cantitatea și aspectul ei variază de la persoană la persoană, în funcție de factori individuali și de mediu, de la lichidă la solidă, de la o culoare galben deschis până la maro. Curățarea urechilor trebuie să înceapă de la naștere și constă în ștergerea cu ajutorul unor comprese sterile sau prosop din bumbac înmuiat în apă călduță a pavilionului urechii și a pliurilor acestuia, a zonei din spatele urechii, unde bebelușii transpiră și se acumulează praf și a porțiunii de intrare a conductului auditiv extern.
Secreția de ceară se produce în 1/3 externă a conductului așa că nu trebuie insistat prea mult spre profunzimea conductului.
La copiii mai mari, în perioadele când secreția de ceară este mai abundentă – infecții acute ale urechii, expunerea la căldură, apă, praf – se pot folosi bețisoare de urechi cu opritor. Ele sunt special concepute pentru urechile copiilor, pentru a evita intrarea prea în profunzimea conductului a bețisorului. Atât timp cât sunt folosite cu blândețe, cu mișcări circulare pe peretele conductului auricular, fără a pune prea multe presiune pe acesta, nu există niciun risc în folosirea acestora. Toaleta se poate face și cu bețișorul udat în prealabil și stors între degete pentru a scădea riscul de a crea escoriații la nivelul conductului auricular.

O folosire neadecvată a bețișoarelor pentru ureche, folosirea de bețisoare pentru adulți, mai dure și fără oprior, agrafe, bețe de chibrit este total interzisă pentru că există riscul să alunece prea adânc în ureche și să lezeze membrana timpanică până la ruptura acesteia sau să producă escoriații la nivelul conductului auditiv care pot fi urmate de suprainfecție și otită externă. Bețisoarele sau compresele cu care se realizează toaleta urechilor trebuie cumpărate din farmacii, păstrate într-un loc uscat, ferit de praf și umezeală pentru nu le transforma în instrumente de introduce a diferitelor tipuri de bacterii sau fungi.
Atunci când secreția  de cerumen este mai mare și nu se realizează regulat toaleta urechii, se pot forma la nivelul conductului dopuri de cerumen care creează disconfort, uneori durere și senzație de ureche înfundată. Când apar aceste simptome trebuie să ne adresăm medicului ORL, care va examina urechile, va aspira cerumenul dacă se constată prezența acestuia și va examina aspectul membranei timpanice.
Toaleta urechii nu este dureroasă, durează câteva minute și ne va feri copiii de multe neplăceri, cele mai frecvente fiind scăderea acuității auditive, senzația de ureche înfundată, zgomote în urechi, durere sau infecții. Pentru o evaluare de specialitate ORL, aveți la dispoziție numărul 0232 920 – Call Center Arcadia.

Powered by Froala Editor