Utilizând o combinație dintre tehnologia computerizată și razele X, tomografia cranio-cerebrală este utilizată pentru a obține imagini 3D ale creierului și ale structurilor craniene din jur (craniu, sinusuri și vase de sânge). Considerată o metodă avansată de imagistică medicală, tomografia cranio-cerebrală utilizează fasciculele de raze X pentru a obține imagini secvențiale ale capului, iar rezultatele examinării se traduc prin informații importante despre structura creierului, a oaselor craniului și ale țesuturilor moi.
Când este indicată tomografia cranio-cerebrală?
O tomografie cranio-cerebrală se efectuează pentru a evalua sau a identifica mai multe afecțiuni medicale, printre care:
- anevrisme și malformații vasculare;
- sinuzite cronice sau acute;
- malformații craniene sau cerebrale;
- accidente vasculare cerebrale (AVC);
- infecții și tumori cerebrale;
- fracturi cranieni, leziuni și contuzii cerebrale;
- sângerări și leziuni osoase;
- anomalii structurale (hidrocefalie);
- comoție cerebrală;
- evaluare postoperatorie.
O tomografie a capului este utilă și în cazul în care pacientul prezintă următoarele simptome: dureri de cap spontane și severe, modificări cognitive sau comportamentale, slăbiciune musculară sau amorțeală, dificultăți în vorbire, pierderea auzului sau a vederii. În aceste cazuri, imaginile 3D obținute vor contribui la identificarea și excluderea potențialelor afecțiuni medicale.
Tipuri de tomografie cranio-cerebrală
În funcție de indicația medicală, scanarea computer tomograf a capului poate fi efectuată cu sau fără substanță de contrast. O tomografie cranio-cerebrală fără substanță de contrast, numită și tomografie nativă, este indicată în cazul:
- durerilor de cap severe și cronice (recurente);
- traumatismelor cranio-cerebrale (fracturi, contuzii și hematoame);
- accidentelor vasculare cerebrale ischemice (AVC);
- anomaliilor congenitale (malformații structurale);
- convulsiilor și epilepsiei;
- hidrocefaliei.
În cazul în care este nevoie de o evaluare detaliată a anumitor țesuturi, se utilizează tomografia cu substanță de contrast. Aceasta este indicată în cazul:
- tumorilor cerebrale;
- malformațiilor vasculare;
- anevrismelor;
- infecțiilor și inflamațiilor (meningita sau encefalita);
- metastazelor și proceselor neoplazice;
- ventriculitei;
- abceselor cerebrale.
Cum te pregătești pentru un CT cranio-cerebral?
Pentru a obține imagini fără artefacte de mișcare și pentru a îmbunătăți vizibilitatea structurilor craniene, examinarea tomografică a capului se poate efectua cu substanță de contrast (de regulă, pe bază de iod), care este livrată în organism înainte de începerea investigației. Agentul de contrast poate fi administrat intravenos, în mână sau antebraț. Odată ce substanța de contrast este injectată, pacientul poate simți o ușoară senzație de arsură sau căldură și gust de metal, însă aceste simptome asociate nu sunt de lungă durată.
Înainte de examinare, obiectele metalice care pot interfera cu imaginea obținută, precum bijuteriile, ochelarii, agrafele de păr, protezele dentare trebuie înlăturate. În cazul administrării substanței de contrast, se recomandă repausul alimentar de circa 4-6 ore. Dacă examinarea se face fără substanță de contrast, nu este nevoie de o pregătire prealabilă.
Cum se desfășoară tomografia cranio-cerebrală?
În timpul examenului tomografic cranio-cerebral, pacientul va fi așezat pe o masă glisantă care se va îndrepta către inelul scannerului CT pentru a poziționa capul în interiorul dispozitivului. În funcție de zona examinată, pacientul va fi așezat cu fața în sus sau în jos. Fasciculele de raze X se vor roti în jurul capului pacientului pentru a obține imagini din diferite unghiuri, combinate, ulterior, într-o imagine tridimensională (3D). Pentru a obține imagini cât mai clare, capul pacientului trebuie să rămână nemișcat pe parcursul întregii investigații. De regulă, o scanare CT cranio-cerebrală durează 10-20 de minute, însă poate varia în funcție de tipul de tomografie și zona examinată.
Beneficiile examinării CT cranio-cerebrale
- producerea imaginilor detaliate ale structurilor cerebrale;
- evaluarea rapidă în situații de urgență;
- evaluarea tulburărilor neurologice;
- identificarea malformațiilor vasculare;
- identificarea hemoragiilor intracraniene;
- evaluarea traumatismelor și accidentelor vasculare cerebrale (AVC).
Parte importantă a Rețelei Medicale Arcadia, cele 4 Centre de Imagistică Medicală, situate în Centrul Medical Arcadia Cicoarei, Centrul Medical Arcadia Sărărie, Centrul Medical Arcadia Nicolina și Spitalul de Recuperare Medicală Arcadia completează un circuit integrat de servicii, gândite atent, în sprijinul pacienților. Centrele de Imagistică Medicală Arcadia sunt dotate cu o tehnologie complexă care prezintă numeroase beneficii pentru pacienți.
Examinarea computer tomograf poate fi realizată atât pentru adulți, cât și pentru copii, cu sau fără sedare.
În Rețeaua Medicală Arcadia, siguranța pacienților este o prioritate în toate investigațiile de imagistică medicală. Pentru programări, pacienții au la dispoziție numărul de telefon 0232 920, Call Center Arcadia.