Articole medicale

24.07.2024

Tomografia computerizată (CT) a coloanei vertebrale

Tomografia computerizată (CT) a coloanei vertebrale

Tomografia computerizată este o metodă imagistică de înaltă precizie care utilizează fasciculele înguste de raze X pentru a obține imagini tridimensionale ale structurilor interne ale corpului. Această investigație este indicată în cazul evaluării și diagnosticării unei game largi de afecțiuni, printre care și cele asociate cu coloana vertebrală.

Tomografia computerizată a coloanei vertebrale permite obținerea imaginilor detaliate ale vertebrelor (oaselor coloanei vertebrale), discurilor intervertebrale, structurilor adiacente osoase și țesuturilor moi ale măduvei spinării. De regulă, o tomografie a coloanei vertebrale este indicată în cazul în care pacientul se confruntă cu dureri de cap, amețeli, dureri de gât, brațe și umeri, spasme musculare, probleme de echilibru și pierderea coordonării.

Când este indicată tomografia computerizată a coloanei vertebrale?

În cazul în care anumite afecțiuni și anomalii nu sunt vizibile prin alte metode de imagistică, precum ecografie sau imagistică prin rezonanță magnetică (IRM), scanarea tomografică a coloanei vertebrale poate fi o soluție. Aceasta poate fi utilizată în cazul identificării leziunilor și fracturilor, evaluării anomaliilor congenitale (scleroză, hernie de disc), identificării tumorilor și malformațiilor congenitale sau pentru evaluarea coloanei după o intervenție chirurgicală.

Tulburările coloanei vertebrale care pot fi evaluate printr-o scanare CT sunt:

  • hernie de disc;
  • osteoporoză (numită și „subțierea oaselor”);
  • tumori și metastaze;
  • infecții și inflamații;
  • stenoză;
  • boală degenerativă.

Există mai multe tipuri de examinări CT care pot fi efectuate în zona coloanei vertebrale:

  • CT cervical: examinează cele 7 vertebre din partea superioară a coloanei vertebrale și evaluează fracturile cervicale, herniile de disc, tumorile și infecțiile cervicale;
  • CT toracic: examinează cele 12 vertebre din partea de mijloc a coloanei vertebrale și evaluează fracturile toracice, anomaliile congenitale, tumorile și infecțiile toracice;
  • CT lombar: examinează cele 5 vertebre din partea inferioară a coloanei vertebrale și evaluează herniile de disc lombare, fracturile lombare și stenoza spinală.

Cum te pregătești pentru un CT toracic?

Examinarea CT a coloanei vertebrale se face cu și fără substanță de contrast. Substanța sau agentul de contrast îmbunătățește considerabil capacitatea de a vizualiza imaginile din interiorul zonei examinate. Agentul de contrast poate fi administrat intravenos, în mână sau antebraț și în spațiul din jurul măduvei spinării. În cazul în care scanarea CT se face fără substanță de contrast, pacientul poate mânca și consuma lichide înainte și după examinare. În caz contrar, dacă examinarea se face cu substanță de contrast, pacientul trebuie să evite mâncarea și consumul de băuturi de orice fel cu 4-6 ore înainte. La fel, pacientul trebuie să prezinte și un set de analize de laborator (creatinină serică și uree) pentru a evalua buna funcționare a rinichilor (care pot fi afectați de substanța de contrast).

Întrucât metalul poate distorsiona imaginile CT, toate obiectele metalice, precum bijuteriile, agrafele de păr, ochelarii de vedere, protezele dentare, ceasurile, curelele trebuie îndepărtate înainte de procedură.

Cum se desfășoară tomografia coloanei vertebrale?

Examinarea tomografică a măduvei spinării este o procedură relativ rapidă și noninvazivă. De regulă, scanarea CT a coloanei vertebrale durează între 10 și 15 minute, însă timpul de investigație variază în funcție de zona examinată. Pacientul va sta întins pe o masă îngustă care se va deplasa către deschiderea circulară a aparatului de scanare. Pentru a evita orice neclaritate în imagini, este important ca pacientul să rămână calm și nemișcat, într-o poziție fixă, pe toată durata examinării, poziție care, în caz de dificultate, poate fi asigurată prin utilizarea dispozitivelor proiectate (suporturi, centuri). La fel, pentru a nu distorsiona imaginile, medicul poate solicita pacientului să își țină respirația pentru o perioadă scurtă de timp.

Medicul radiolog-imagist va monitoriza întreaga investigație din camera de control, situată adiacent camerei în care se află scannerul CT și separată de aceasta printr-un geam de protecție împotriva radiațiilor.

În cazul în care a fost administrată o substanță de contrast, este posibil ca pacientul să simtă efecte secundare, precum greață, gust metalic, senzație de căldură sau dureri de cap, simptome care vor dispărea în câteva minute. După efectuarea tomografiei, pacientul va trebui să bea multe lichide pentru eliminarea cât mai rapidă a agentului de contrast. După examinare, pacientul va fi monitorizat pentru a identifica reacțiile adverse la substanța de contrast. În caz contrar, nu este nevoie de un tip special de îngrijire. Pacientul poate relua activitățile normale imediat după examenul CT.

Beneficiile examinării CT ale coloanei vertebrale

  • producerea imaginilor detaliate ale structurilor osoase;
  • identificarea deformărilor spinale;
  • detectarea infecțiilor și tumorilor;
  • identificarea bolilor degenerative;
  • evaluarea rapidă în situații de urgență.

Parte importantă a Rețelei Medicale Arcadia, cele 4 Centre de Imagistică Medicală, situate în Centrul Medical Arcadia Cicoarei, Centrul Medical Arcadia Sărărie, Centrul Medical Arcadia Nicolina și Spitalul de Recuperare Medicală Arcadia completează un circuit integrat de servicii, gândite atent, în sprijinul pacienților. Centrele de Imagistică Medicală Arcadia sunt dotate cu o tehnologie complexă care prezintă numeroase beneficii pentru pacienți.

Examinarea computer tomograf poate fi realizată atât pentru adulți, cât și pentru copii, cu sau fără sedare.

În Rețeaua Medicală Arcadia, siguranța pacienților este o prioritate în toate investigațiile de imagistică medicală. Pentru programări, pacienții au la dispoziție numărul de telefon 0232 920, Call Center Arcadia.