Articole medicale

24.07.2024

Tomografia computerizată (CT) toracică

Tomografia computerizată (CT) toracică

Tomografia computerizată (CT) oferă o perspectivă clară și multidimensională a organelor interne, inclusiv a oaselor, vaselor de sânge și țesuturilor moi din jur. Există mai multe tipuri de examinări CT, fiecare fiind utilă în investigarea anumitor părți ale corpului. Un tip specific de tomografie CT este tomografia toracică.

Noninvazivă și nedureroasă, tomografia computerizată a toracelui este o metodă imagistică de înaltă precizie care utilizează razele X pentru a obține cele mai bune imagini orizontale și verticale ale structurilor interne din zona pieptului, precum plămânii, căile respiratorii, inima, vasele de sânge, coastele și țesuturile moi asociate.

Când este indicată tomografia computerizată toracică?

Pe lângă utilitatea în detectarea nodulilor din piept sau a tumorilor precanceroase, există o serie de situații clinice în care este recomandată efectuarea tomografiei la nivel toracic. De regulă, aceasta este indicată pentru:

  • identificarea afecțiunilor și tumorilor pulmonare (benigne sau maligne);
  • identificarea și monitorizarea bolilor pulmonare interstițiale (fibroză pulmonară, sarcoidoză);
  • evaluarea anomaliilor și a sângerărilor intratoracice;
  • evaluarea simptomelor precum durere toracică, dificultăți de respirație sau tusea persistentă;
  • identificarea leziunilor și anomaliilor congenitale;
  • evaluarea bolilor cardiovasculare (anevrism, embolie pulmonară);
  • identificarea bolilor inflamatorii (astm);
  • identificarea infecțiilor pulmonare (pneumonie);
  • identificarea bolilor autoimune pulmonare.

O examinare CT toracică este recomandată și în cazul în care pacientul prezintă simptome precum tuse, dificultăți în respirație, febră, dureri în piept sau alte dureri inexplicabile. În cazul traumatismelor toracice, scanarea CT se efectuează pentru evaluarea contuziilor sau a fracturilor costale. În caz de urgență, tomografia toracică se efectuează pentru identificarea patologiilor aortice sau a complicațiilor postoperatorii toracice.

O scanare CT toracică poate contribui la diagnosticarea mai multor afecțiuni cardiovasculare, în contextul în care permite vizualizarea îndeaproape a arterelor pulmonare. Utilizând un fascicul îngust de raze X care creează o imagine transversală a toracelui, tomografia computerizată la nivel toracic poate livra imagini și informații detaliate ale structurilor toracice și poate ajuta la stabilirea unui diagnostic precoce.

Cum te pregătești de această examinare?

În unele situații, poate fi necesară administrarea unei substanțe de contrast. În acest caz, pacientul trebuie să ia un repaus alimentar cu 4-6 ore înaintea investigației. La fel, pacientul trebuie să prezinte un set de analize de laborator care să evalueze funcția renală: uree și creatinină serică.

În funcție de zona examinată, pacientului i se poate solicita îndepărtarea anumitor obiecte vestimentare. Pentru a evita interferențele cu echipamentul de scanare, pacientul va trebui să înlăture toate obiectele metalice: ochelari de vedere, bijuterii, curele, proteze dentare etc.

Cum se desfășoară tomografia toracică?

De regulă, o investigație CT toracică durează 15-30 de minute, însă acest interval de timp poate varia în funcție de tipul de examinare CT, administrarea sau nu a substanței de contrast și de regiunea examinată. Tomografia toracică este nedureroasă și noninvazivă. Dacă examinarea presupune și administrarea unei substanțe de contrast, pe măsură ce se injectează substanța de contrast, pacientul poate simți o ușoară senzație de căldură sau un gust metalic. Acestea sunt efecte secundare care derivă din administrarea substanței de contrast, însă vor dispărea foarte repede.

Pacientul va fi întins pe o masă atașată la scannerul CT care se va îndrepta către deschiderea rotundă a acestuia pentru a poziționa pacientul în centrul aparatului, acolo unde razele X vor începe să se rotească în jurul corpului. Pentru a evita artefactele de mișcare în imaginile obținute, pacientul trebuie să rămână nemișcat pe toată durata investigației. Informațiile colectate în timpul examinării vor fi vizualizate de un computer, iar ulterior, vor fi evaluate de către medicul radiolog-imagist.

Beneficiile examinării CT la nivel toracic

  • producerea imaginilor detaliate ale structurilor interne ale toracelui;
  • evaluarea rapidă în situații de urgență;
  • diagnosticarea precoce a bolilor pulmonare;
  • diagnosticarea precoce a bolilor cardiace;
  • monitorizarea tratamentului.

Parte importantă a Rețelei Medicale Arcadia, cele 4 Centre de Imagistică Medicală, situate în Centrul Medical Arcadia Cicoarei, Centrul Medical Arcadia Sărărie, Centrul Medical Arcadia Nicolina și Spitalul de Recuperare Medicală Arcadia completează un circuit integrat de servicii, gândite atent, în sprijinul pacienților. Centrele de Imagistică Medicală Arcadia sunt dotate cu o tehnologie complexă care prezintă numeroase beneficii pentru pacienți.

Examinarea computer tomograf poate fi realizată atât pentru adulți, cât și pentru copii, cu sau fără sedare.

În Rețeaua Medicală Arcadia, siguranța pacienților este o prioritate în toate investigațiile de imagistică medicală. Pentru programări, pacienții au la dispoziție numărul de telefon 0232 920, Call Center Arcadia.