Articole medicale

ORL
31.08.2023

Tratamentul sinuzitei

Dr. Ionut Gabriel Hantascu

Medic primar ORL

Tratamentul sinuzitei

Sinuzita, patologie inflamatorie și infecțioasă a mucoasei nazale și a sinusurilor paranazale, este una dintre cele mai frecvente afecțiuni medicale din sfera ORL.

Tratamentul care se instituie într-o sinuzită acută sau într-o sinuzită cronică acutizată este centrat pe drenajul secrețiilor nazale. S-au făcut studii care au demonstrat că cel puțin jumătate dintre pacienții cărora li s-ar prescrie din start antibiotic se vindecă fără acesta, cu un drenaj eficient al sinusurilor paranazale.

Tratamentul sinuzitelor în prezentare acută este reprezentat de medicamente care au rolul de a decongestiona nasul, medicamente care au și rol antiinflamator local. Corticoterapia intranazală și-a găsit rolul și în patologia acută deși ea este recomandată în special în patologia cronică.

Medicamentele cu rol mucolitic sunt folosite destul de frecvent pentru că un mucus de o consistență mai puțin densă poate drena mai ușor din sinusuri. Aceste mucolitice sunt reprezentate de preparatele medicamentoase pe bază de plante cu rol mucolitic cunoscut și substanțele medicamentoase – derivații de acetilcisteină.

Un element extrem de important este lavajul nazal (curățarea sistematică a cavității nazale). Variantele cele mai comode, eficiente și moderne sunt sprayurile presurizate cu apă de mare, în variantă izotonă sau hipertonă, cu rol de a spăla mucoasa nazală, de a o dezinflama și decongestiona. Se pot folosi și dispozitivele de tip sticlă care sub presiune pot să spele destul de eficient cavitatea nazală. La copii se folosesc mai frecvent doar picăturile sau flaconașele cu ser fiziologic.

Antiinflamatoarele pe cale generală au un rol important în tratamentul sinuzitei acute pentru că ameliorează semnificativ simptomatologia (durerea, obstrucția nazală), favorizează drenajul și, deci, vindecarea.

În cazul în care sinuzita prezintă elemente de suprainfecție bacteriană (febră importantă, simptomatologie care durează mai mult de 7-10 zile, secreții purulente cu aspect gălbui, verzui, dureri intense într-o anumită zonă a capului) este necesar tratamentul cu antibiotice. Ideal ar fi să poată fi prelevată secreție de la nivelul meatului mijlociu, care să fie analizată la laborator pentru a fi identificat germenul patogen. Din cauza faptului că rezultatul ar veni în 2-3 zile, perioadă în care pacientul deja suferă foarte mult, se recomandă, conform ghidurilor medicale, anumite tipuri de antibiotice în suspiciunea puternică a unei suprainfecții bacteriene. Examenul bacteriologic este realizat de obicei la sinuzitele refractare care drenează sau care nu răspund la terapia antibiotică inițială.

Extrem de rar, în sinuzita acută poate fi necesar tratament chirurgical, mai ales în cazul sinuzitei blocate, adica în situația în care drenajul sinusal este blocat de formațiuni polipoide, inflamație, formațiuni tumorale sau variante anatomice nefavorabile care blochează un sinus și nu permit vindecarea episodului acut de sinuzită. Atunci se intervine chirurgical pentru a îndepărta elementele blocante, drena, spăla și antiseptiza sinusurile respective.

Tratamentul medicamentos al sinuzitei cronice este reprezentat de tratamentul topic intranazal prelungit cu antiinflamatorii steroidiene, însoțit de lavaj nazal. În cazul unui pacient cu alergii, tratamentul antialergic specific este recomandat de alergolog. Dacă tratamentul medical nu are efect sau patologia nu se ameliorează satisfăcător, se ajunge la tratamentul chirurgical al rinosinuzitei cronice. În acest caz, pacienții efectuează Computer tomograf de sinusuri. Dacă există elemente care să ridice suspiciunea de anumite formațiuni tumorale este utilizat și RMN-ul, dar investigația de primă intenție recomandată pentru sinuzita cronică este Computerul tomograf de sinusuri.

Pacienții operați de sinuzită cronică (ex. pacienții cu polipoză rinosinusală) necesită o pregătire preoperatorie cu un tratament corticosteroid pe cale generală, pe o durată de 7-10 zile. Acesta are rolul de a scădea foarte mult edemul și inflamația de la nivelul formațiunilor polipoide, de a le reduce din volum pentru a putea fi efectuat un tratament chirurgical cât mai corect și cât mai complet. Un rezultat foarte important al corticoterapiei generale în preoperator, mai ales pentru polipoza nazală, este sângerarea intraoperatorie redusă extrem de mult, fapt ce permite o intervenție chirurgicală de calitate.

În recomandarea tratamentului sinuzitei, medicul ORL are în vedere cauza și tipul acesteia. Un tratament corect diminuează considerabil riscurile ca patologia să evolueze nefavorabil.

Pentru programări, pacienții au la dispoziție numărul de telefon 0232 920, Call Center Arcadia.