Domeniul ortopediei pediatrice poate fi împărțit în două ramuri: traumatologia (partea care se ocupă cu afecțiunile acute) și ortopedia (partea care se ocupă cu patologiile de tip cronic).
Leziunile acute – contuziile, plăgile, entorsele, luxațiile sau fracturile – sunt cele mai frecvente cauze ale prezentării copiilor la medicul ortoped pediatru.
Patologia cronică este extrem de variată (congenitală, sechele după traumatisme/infecții, tulburări de creștere, tumorale, în cadrul unor sindroame etc). De aceea, este important ca primul consult al medicului ortoped pediatru să fie realizat în primele săptămâni după naștere, eventual chiar în maternitate dacă este necesar.
Ecografia de șold, realizată în primele 6 săptămâni de viață, este metoda de screening a displaziei de dezvoltare a șoldului.
Piciorul plat-valg (copilul calcă spre interior) este o afecțiune frecventă. Tratamentul chirurgical este singurul care corectează complet și permanent, asigură îmbunătățirea calității vieții, evitarea degradării articulare și apariției eventualelor sechele evolutive. La Spitalul Arcadia, în exclusivitate regională, se realizează intervenția chirurgicală de artoerezis, o metodă de tratament minim invaziv a piciorului plat-valg, cu recuperare imediată și fără cicatrici.