Un accident vascular cerebral (AVC) este o afecțiune medicală de urgență, care apare atunci când fluxul de sânge către o parte din creier este întrerupt sau redus. În cazul în care creierul nu primește oxigen pentru o perioadă lungă de timp, riscul de a suferi un accident vascular cerebral crește semnificativ. De aceea, cunoașterea celor 10 factori de risc care pot conduce la un AVC este esențială pentru a preveni această afecțiune medicală.
Care sunt principalii factori de risc care pot conduce la un AVC?
Factorii de risc se împart în 2 categorii: (1) care pot fi controlați prin schimbarea stilului de viață sau prin tratamente medicale și (2) care nu pot fi controlați, dar trebuie identificați pentru o monitorizare continuă și atentă.
Factori care pot fi controlați
1. Hipertensiunea arterială
Cel mai important factor de risc pentru AVC este hipertensiunea arterială. Tensiunea arterială ridicată poate deteriora arterele din creier, ceea ce crește riscul de blocare sau rupere a acestora.
2. Diabetul zaharat
Un factor de risc semnificativ este diabetul, care afectează modul în care organismul uman procesează glucoza. Diabetul împiedică oxigenul și nutrienții să ajungă în diferite părți ale corpului, inclusiv în creier.
3. Nivelul ridicat de colesterol
Nivelul ridicat de colesterol în sânge poate bloca arterele și poate opri circulația sanguină către creier, ceea ce poate declanșa un AVC ischemic.
4. Fumatul
Fumatul determină deteriorarea și îngustarea arterelor, ceea ce provoacă formarea cheagurilor de sânge, și poate crește tensiunea arterială, unul dintre cei mai importanți factori de risc pentru AVC.
5. Obezitatea
Greutatea corporală excesivă exercită o presiune suplimentară asupra inimii, determinând-o să pompeze sângele mai puternic, condiție care stimulează creșterea tensiunii arteriale.
6. Consumul excesiv de alcool
Consumul exagerat de alcool crește riscul de apariție a unui AVC, deoarece, în cantități mari, alcoolul contribuie la dezvoltarea aritmiilor cardiace, precum fibrilația atrială (atunci când inima nu bate regulat).
Factori care nu pot fi controlați
1.Vârsta
Riscul de apariție a unui AVC crește odată cu înaintarea în vârstă, în special după vârsta de 55 de ani.
2. Sexul
Până la vârsta de 75 de ani, bărbații sunt mai predispuși să dezvolte un AVC decât femeile, însă femeile au un risc mai mare de deces din cauza unui accident vascular cerebral.
3. Rasa și etnia
Anumite grupuri etnice, precum afro-americanii sau hispanicii, au o predispoziție mai mare de a dezvolta un AVC.
4.Predispoziția genetică și istoricul familial
Riscul de AVC este mai mare în cazul în care cineva din familie a suferit un accident vascular cerebral, în special la o vârstă mai mică.
Atacul cerebral poate fi prevenit prin monitorizarea atentă și gestionarea eficientă a acestor 10 factori de risc care pot conduce la un AVC. În cazul în care ai identificat anumite simptome specifice unui AVC, solicită imediat îngrijiri medicale de urgență.
Recuperarea post AVC
În cazul unui AVC, neuronii afectați de lipsa de oxigen și substanțe nutritive nu se regenerează. Cu toate acestea, creierul are o anumită capacitate de neuroplasticitate, care îi permite să reînvețe cum să funcționeze după leziuni neurologice, printr-un proces de recuperare.
Din acest motiv, terapiile de recuperare după AVC sunt importante și necesare pentru a obține un grad cât mai extins de autonomie. În cadrul Spitalului de Recuperare Medicală Arcadia, în planul de tratament individual al pacientului post AVC este integrată componenta de reeducare funcțională prin terapie fizică și kinetoterapie. Programele de recuperare după AVC sunt adaptate perfect nevoilor fiecărui pacient, în funcție de diagnostic și de stadiul de evoluție al afecțiunii.
Spitalul de Recuperare Medicală Arcadia este cea mai complexă soluție din Europa pentru recuperarea medicală a pacienților cu afecțiuni neurologice, ortopedice, cardiovasculare, pneumologice sau reumatologice. Principalele elemente distinctive includ tehnologia robotizată de ultimă generație, echipa medicală cu experiență internațională și capacitatea extinsă de internare, în rezerve cu un înalt grad de confort.
Pentru programare, ai la dispoziție numărul 0232 920, Call Center Arcadia.