Articole medicale

18.09.2024

Recomandări pentru viața după AVC

Recomandări pentru viața după AVC

Afecțiunile cerebrale conduc, de cele mai multe ori, la apariția de deficite neurologice, care pot afecta calitatea vieții. Viața după AVC înseamnă schimbări și noi provocări în activitatea de zi cu zi, însă, cu determinare și efort continuu, pacientul poate redobândi abilitățile fizice, cognitive și emoționale, printr-un proces de recuperare care vizează refacerea parțială sau totală a funcțiilor cerebrale importante.

Viața după AVC: provocări fizice, cognitive și emoționale

După un AVC, primele 12 luni sunt esențiale în refacerea funcțiilor cerebrale deteriorate. În funcție de tipul de atac cerebral suferit, pacientul se poate confrunta cu o serie de provocări fizice, cognitive și emoționale post AVC:

  • Modificări fizice – rigiditate musculară (spasticitate), probleme cu echilibrul și mersul pe jos, dificultate de înghițire (disfagia), incontinență urinară, durere la nivelul membrelor afectate, oboseală;
  • Modificări cognitive – tulburări de memorie și concentrare, dificultate de a vorbi corect sau de a articula cuvintele;
  • Modificări emoționaleanxietate, depresie.

Însă, aceste abilități pot fi redobândite printr-un proces de recuperare, diferit pentru fiecare pacient, care vizează obținerea unui grad cât mai mare de independență, pentru creșterea calității vieții.

Recomandări utile în procesul de recuperare a abilităților funcționale

Procesul de recuperare post AVC, care cuprinde o combinație de terapii pentru reeducarea funcțională, implică și o serie de măsuri care pot fi luate pentru a îmbunătăți gradul de autonomie:

  • Monitorizează starea de sănătate

După un AVC, este necesar să îți monitorizezi constant tensiunea arterială, nivelul de colesterol și glicemie în sânge – principalii factori de risc ai unui atac cerebral.

  • Concentrează-te pe o alimentație sănătoasă

Este necesar să reduci aportul de grăsimi saturate, grăsimi nesaturate de tip trans și zahăr, întrucât limitează plasticitatea cerebrală și comportamentală. În schimb, alege o dietă bogată în legume, cereale integrale și alimente bogate în fibre, precum nucile sau peștele.

  • Fă exerciții fizice în mod regulat

Trebuie să rămâi activ și în timpul procesului de recuperare post AVC, întrucât creierul are nevoie de energie constantă. Exercițiile fizice te vor ajuta să îți menții mobilitatea și să îți îmbunătățești starea generală de sănătate. Un obiectiv semnificativ înseamnă 30 de minute pe zi, în funcție de condițiile de sănătate preexistente.  

  • Menține o rutină regulată de somn

În procesul de vindecare după un atac cerebral, somnul joacă un rol important în îmbunătățirea funcțiilor cognitive, mai exact: consolidarea memoriei și gestionarea stresului.

  • Include în rutina ta tehnici de relaxare

În procesul de recuperare, anumite tehnici de relaxare, precum respirația profundă sau meditația te ajută să îți dezvolți creierul, să îți reglezi emoțiile și să reduci oboseala.

  • Obișnuiește-te cu un ritm mai lent al vieții

Un ritm de viață mai lent permite corpului să își păstreze energia, esențială pentru refacerea creierului și a funcțiilor fizice. 

Viața după AVC poate părea provocatoare, însă cu un stil de viață sănătos, suport din partea familiei și monitorizare medicală continuă, poți avea o viață trăită în armonie și echilibru.

Recuperarea post AVC

În cazul unui AVC, neuronii afectați de lipsa de oxigen și substanțe nutritive nu se regenerează. Cu toate acestea, creierul are o anumită capacitate de neuroplasticitate, care îi permite să reînvețe cum să funcționeze după leziuni neurologice, printr-un proces de recuperare.

Din acest motiv, terapiile de recuperare după AVC sunt importante și necesare pentru a obține un grad cât mai extins de autonomie. În cadrul Spitalului de Recuperare Medicală Arcadia, în planul de tratament individual al pacientului post AVC este integrată componenta de reeducare funcțională prin terapie fizică și kinetoterapie. Programele de recuperare după AVC sunt adaptate perfect nevoilor fiecărui pacient, în funcție de diagnostic și de stadiul de evoluție al afecțiunii.

Spitalul de Recuperare Medicală Arcadia este cea mai complexă soluție din Europa pentru recuperarea medicală a pacienților cu afecțiuni neurologice, ortopedice, cardiovasculare, pneumologice sau reumatologice. Principalele elemente distinctive includ tehnologia robotizată de ultimă generație, echipa medicală cu experiență internațională și capacitatea extinsă de internare, în rezerve cu un înalt grad de confort.

Pentru programare, ai la dispoziție numărul 0232 920, Call Center Arcadia.